Mindset-træning til top-atleter

Mindset træning - En top-atlets vigtige sind.


Du kan høre, at publikummet er kommet. Lyden af deres forventning rejser hele vejen ind i omklædningsrummet. Om lidt er det nu. Det er det, som du har trænet op til. Alle de timer på træningsbanen, studierne af dine modstandere og trænings forberedelserne - alt kulminerer nu. Du lader blikket vandre rundt på dine medspillere, nogle snakker meget, andre hopper lidt op og ned, en enkelt smiler en smule nervøst. I skal vinde den her kamp. I skal vinde alle kampe. Tilskuerne forventer det. Du skal præsentere dit bedste hver gang og dit bedste, skal være bedre end de andres bedste. KOM SÅ! Det er nu, at det gælder.


Men hvordan bliver du den bedste. Den rigtige fysiske træning er selvsagt yderst vigtig, men det er den mentale træning også.


Mindset træning er den teoretiske, praktiske og mentale forberedelse til udøvelse af sportspræstationer. Det er mentale teknikker og strategier, der højner sportspræstationer og som giver dig redskaberne til at håndtere stress, nervøsitet og nederlag. Mindset træningen giver dig evnen til at være fokuseret i øjeblikket og skaber grundlag for din vedholdende motivation for succes.  Mindset træning effektiviserer din fysiske træning og giver dig de sidste 10 procent, når det virkelig gælder.


Måske kan netop mindset træning forklare hvorfor sportshold der ligger lavt på ranglisten pludselig vinder mesterskaber og hvorfor nogle sportsatleter laver resultater, som er betydelig bedre end deres konkurrenters.


Præstationsfremmende vaner

Vi er alle styret af vaner. Rutiner som vi gør igen og igen, uden at tænke videre over det. Vanerne stammer fra vores grundlæggende overbevisninger og derfor trives vi umiddelbart bedst, når vi uudfordret får lov til at blive i vores vaner og rutiner. På samme måde, som vi har fysiske vaner og rutiner, så har vi også mentale. Vores tænkning påvirker vores handlinger, hvilket skaber vores vaner. Det vil sige, at hvis vores tænkning er uhensigtsmæssig, så manifesterer det sig i uhensigtsmæssige handlinger og hermed i præstationshæmmende vaner, det være sig både fysiske og mentale. Det handler altså først og fremmest om, at du får kontrollen over din tænkning.


Præstations viden og fokus

Kan du tænke det, så kan du gøre det. Du har tanker, du har haft tanker og du vil altid have tanker, men du er ikke dine tanker. Du er fuldstændig lige så stærk, hurtig, kompetent og fokuseret ligegyldigt, hvilke tanker der popper op i dit sind. Det kan hverken følelsen af nervøsitet, stress eller nederlag ændre på. Du kan præcis det samme og ofte mere til. Tanken er kun en tanke og ikke en beskrivelse af dig. Når du lærer at kontrollere dit tanke fokus, så vil disse følelser ikke længere påvirke din præstation. Du vil have evnen til at rette dit fokus på dine styrker og i særdeleshed på nuet. 


Du kan ikke leve dit liv i fortiden. Du kan heller ikke leve i fremtiden. Du kan kun nå dine mål ved at være fokuseret i nuet. Når du retter alt din energi, alle dine kompetencer og alt dit fokus på det, som du laver lige nu, så skaber du uanede fysiske og mentale kræfter. Mental træning giver dig redskaberne til og øvelsen i, at være i kontrol over både dine tanker og dit fokus. Dette gør, at du vender hurtigt og stærkt tilbage efter eventuelle nederlag og det fremmer din generelle præstation markant.


Selvtillid og attitude

Nogle sportsudøvere går ind til en kamp med en overvældende følelse af, at det ikke kommer til at lykkes, at det bliver hårdt. Jeg vil gerne have dig til at antage den attitude, at selvfølgelig kommer det til at lykkes, og selvfølgelig får du den hjælp, som du har behov for i processen. Skab et billede af dig selv i den bedst mulige sportslige situation og antag så den attitude, som du har netop der. Du har evnerne. Du har erfaringen og du har en træner der giver dig den nødvendige feedback. Du skal være vedholdende og du skal træne fokuseret og klogt med tydelige personlige målsætninger og målbar progression. Men først og fremmest, så skal du tro på dine egne evner og dit eget potentiale. Du skal vide, at du er noget ganske særligt og at du kan nå alt, hvad du sætter dig for at nå. Din dybe grundlæggende selvtillid skal du finde i dig selv og hjælper mental træning dig med


Målsætninger og motivation

Dine målsætninger definer, hvor motiveret du er for succes.

En målsætningen skal være specifik både i tid og i beskrivelse, meningsfuld, relevant, dybtfølt og målbar. En målsætning er pejlemærket, som definere øjeblikkets fokus.

Målet at vinde er ofte ikke nok. Det er væsentligt, at der er et sæt af delmål som du personligt er motiveret for at opnå både i kamp og i træning. Disse, mål skal være visualiser bare og motiveringen for at nå dem skal være indre baseret.


Når man arbejder med mindset træning, så arbejder man både med den enkelte atlet og med hele holdet. Gennem den mindset træningen skabes der en grundlæggende forståelse for hvad det vil sige, at gøre sit bedste og lidt til. Altid at være opmærksom på at lægge til rette for at andre på holdet også har de bedste muligheder for at løse deres opgaver.  Der arbejdes altså med forståelsen af gensidig afhængighed samtidig med at de individuelle mentale kompetencer højnes.


Generelt kan man sige, at mindset træning tillader dig at kende dig selv såvel som din modstander. Gennem den viden som du opnår i den mindset træningen, kan du gennemskue dine modstanderes begrænsninger og du kan oparbejde dine egne styrker. Mindset træning giver dig de redskaber der skal til for, at du bliver en vinder både på banen og i dig selv.


Billedet viser spillere fra NFH liga håndboldhold og deres trænere, med diplomer fra Co:Act.